Sätta växter i karantän – hur, när och varför?

Med Covid-19 har begreppet “karantän” blivit ett ord på allas läppar. Men karantän är inte bara till för förkylda människor och husdjur som reser mellan länder. Också växter kan behöva isoleras från andra växter för att undvika att ohyra sprids.

En bergspalm i vit kruka som sitter i karantän på ett vitt bord. Framför den så ser man en fönsterfikus abidjan och en liten palm stå tillsammans utanför karantänen som den andra krukväxten sitter i.

Det finns tre tillfällen då du bör sätta dina växter i karantän

1. Att sätta din nyinköpta växt i karantän – ett måste

Nyinköpta växter riskerar att bära med sig svårupptäckt ohyra från butiken eller den förra ägaren. Du kanske har köpt din växt på en riktigt fin växtaffär eller fått den av en noggrann samlare – vi rekommenderar ändå att du sätter den i karantän – växtbutiker får ständigt in nya växter, och även om de är noggranna med att kontrollera dessa så säger det sig självt att det med hundratals växter kan vara svårt att upptäcka precis alla småkryp. Om så bara ett litet kryp har gömt sig på din växt så blir det snabbt ett problem. Ohyra förökar sig ofta rekordsnabbt, sprider sig som en löpeld och kan vara riktigt besvärlig att bli av med när flera växter drabbats.

Det räcker tyvärr sällan att kontrollera den nya växten med blotta ögat då ohyra kan vara väldigt svår att upptäcka. En nyinköpt växt eller stickling bör därför stå åtskild från övriga växter innan den får beblanda sig med övriga i gänget. Lite ensamt för nykomlingen kan tyckas, men desto trevligare för dig som slipper bekämpa ohyra på alla dina växter om oturen är framme. 

2. När växten har varit placerad utomhus och ska flytta in bör den först vara i karantän

Supertrevligt för växten som har fått sola sig utomhus under sommaren. Men utomhus lurar faror som ohyra. Ta därför det säkra före det osäkra och isolera den innan den får hänga med övriga växter.

Närbild på en krukväxt i karantän. En bergspalm som har fått någon typ av ohyra som syns på de fula bladen.

3. Om du ser någonting misstänkt som skulle kunna vara ohyra – karantän!

Oh no. Ser du någonting som ser misstänksamt ut – agera snabbt! Det är jobbigt nog att kriga mot ohyra på en växt. Ju snabbare du flyttar bort krukväxten från övriga – desto större chans att den eventuella ohyran inte hunnit sprida sig till fler.

Men vad innebär växtkarantän – hur gör man?

Kort och gott behöver du hålla den specifika växten på avstånd från övriga växter. Har du ett annat rum du kan ställa den i – toppen! Annars räcker det gott och väl att ställa växten ett par meter från övriga gänget.

Kontrollera gärna växten regelbundet under karantänen. Ser du någonting som ser oroväckande ut? Kika under bladen – där håller de vanligaste skadedjuren till; spinnkvalstret. Och självklart gör du en grundlig examination av växten när karantänen är över, innan den tillåts närma sig övriga.

En grön bergspalm med fula blad och vit kruka står för sig själv i en röd karantän, här kommer växten att få bo tills den mår lite bättre.

Växtkarantän för den som bor smått eller har allt för många växter

Har du inte plats nog att hålla växten på distans kan du isolera den genom att sätta växten i en genomskinlig plastpåse som du försluter. Växter klarar sig upp till ett år (antagligen längre) såhär då växter producerar sitt eget syre. Du bör dock undvika att ställa den i ett soligt fönster då luften inuti påsen kan bli väldigt varm när solen ligger på – så pass att det kan döda din växt.

Bäst av allt? Växter i en försluten plastpåse behöver sällan eller aldrig vattnas då vätskan som bladen avger stannar kvar i påsen. På så sätt bildas ett eget litet kretslopp.

Hur länge behöver växten sitta i karantän?

Ordet karantän kommer från det italienska ordet “quarantina” som betyder 40 dagar. Många menar också att det är just så många dagar du bör hålla din växt i karantän.  Är du otålig brukar dock två veckor räcka fint.