Ampellilja – en komplett skötselguide

Ampellilja, även känd som Chlorophytum comosum “spindelväxt” eller “spider plant,” är en av de mest lättskötta krukväxterna. Med sina karakteristiska blad och dekorativa bebisplantor, som hänger ner från moderplantan, har ampelliljan blivit en given favorit i många hem.

helgrön ampellilja
bebisplantor ampellilja

Innehåller annonslänkar

Skötselråd för ampellilja

Ampelliljan är en av våra mest lättskötta krukväxter, den kan till och med må bra av att ibland bli lite bortglömd.

Ampellilja sol

Ljus & Placering

Ampelliljan är en tacksam växt. Den trivs i allt från indirekt ljus till delvis skugga, men undvik starkt, direkt solljus, som kan bleka och bränna bladen. Du kan med fördel placera din ampellilja lite längre in i rummet, den kräver inte mycket!

bevattning

Bevattning

Låt gärna jorden torka upp en aning mellan vattningarna. Övervattning kan leda till att rötterna ruttnar, så vattna hellre för lite än för mycket. 1 gång i veckan under vinterhalvåret och 2 gånger i veckan under soliga sommarveckor är en bra utgångspunkt.

vaxtnaring ikon

Växtnäring

Ge vanlig växtnäring 1-2 gånger i månaden under sommarhalvåret. Under vintern får ampelliljan vila från näringen.

Jord

Jord

Ampelliljan trivs med helt vanlig blomjord.

beskärning

Beskärning

Ampelliljan behöver inte beskäras men om du vill kan du klippa bort de hängande “babyplantorna” för att ge moderplantan mer energi. Om bladen börjar se skadade eller bruna ut, kan de klippas bort för att uppmuntra ny tillväxt.

skadedjur på ett blad

Skadedjur

Ampelliljan är relativt moståndskraftig men den kan fortfarande drabbas av spinnkvalster, trips och bladlöss. Om din ampellilja har haft oturen att drabbas – följ våra guider för att bekämpa skadedjuren.

ta en stickling

Ta en stickling av ampellilja

Har din ampellilja fått små hängande bäbisplantor? Dessa kan du försiktigt lösgöra för att få fler ampelliljor. Bebisplantorna rotar du sedan i ett glas vatten och et voilá – så snart dessa har fått rötter är de redo för plantering.

Tips! För att få en riktigt frodig ampellilja kan det vara fint att planera 3-4 stycken i samma kruka.

ampellilja som blommar med bebisar
En ampellilja som blommar och precis har börjat få små bebisar.

Därför bör varje hem ha minst en ampellilja

Ampelliljans är ett estetiskt tilltalande inslag i ditt hem men ampelliljan är mer än bara en tjusig krukväxt, den är också känd för att rena vår luft. I forskning utförd av NASA 1989 konsterade man att ampelliljan är en av de krukväxter som renar vår luft bäst.

Oavsett om du har ett soligt fönster eller en mörk vrå så kommer ampelliljan att anpassa sig. Den tolererar en rad olika ljusförhållanden, vilket gör den mångsidig och lättplacerad. Den är också bra på att lagra vatten, ampelliljan är därför ett ypperligt val för dig som vill slippa oroa dig över vattning av dina växter när du åker på semester.

Ampellilja

Detta är en växt som inte ger upp i första taget. Den är motståndskraftig mot sjukdomar och skadedjur, klarar sig utan vatten under längre perioder och är glad i diverse sorters ljusförhållanden. För att sköta om en ampellilja behövs inga gröna fingrar!

grän ampellilja närbild

Vanliga frågor och svar

  1. Ampellilja med gula blad

    Gula blad kan vara ett tecken på övervattning eller dålig dränering. Dra ner på vattningen och kontrollera att krukan har dräneringshål.

  2. Är ampelliljan giftig för husdjur?

    Ampelliljan är inte känd för att vara giftig för vare sig katter eller hundar.

  3. Hur snabbt växer en ampellilja?

    Du kan förvänta dig att se en märkbar tillväxt under de varmare sommarmånaderna, särskilt om du kompletterar med växtnäring. Under vinterhalvåret tar ampelliljan igen sig lite för att ha energi att växa igen när våren gör entré.