Svärmorstunga, även känd som “Snake plant”, Sansevieria och bajonettlilja, är en lättskött krukväxt med rötter i Västafrika. Det är en robust växt som inte kräver mycket av sin omgivning. Traditionellt användes svärmorstungan förr för sina antiseptiska och luftrenande egenskaper.
Så sköter du om din svärmorstunga
Ljus & Placering
Svärmorstungan är en anpassningsbar växt som trivs nästan var du än placerar henne. Starkt solljus och skuggiga hörn är ingen match för svärmorstungan, men den mår som bäst när den får stå i indirekt ljus.
Bevattning
Svärmorstungan är tålig mot torka, vattna endast när jorden känns torr vid beröring. Cirka varannan vecka eller ännu mer sällan under vinterhalvåret. Övervattna inte, det kan få motsatt effekt och leda till rötangrepp.
Plantering och jord
Plantera i väldränerad jord, använd kaktus- eller suckulentjord för bästa resultat. Omplantering bör endast göras när växten verkligen har vuxit ur sin kruka.
Temperatur och luftfuktighet
Svärmorstungan trivs i rumstemperatur och klarar sig bra också i vårt torra inomhusklimat.
Växtnäring
Under växtsäsongen, från vår till höst, kan du ge svärmorstungan lite växtnäring en gång i månaden. Undvik att ge den för mycket näring, det kan stjälpa snarare än hjälpa
Steg-för-steg guide för att föröka din svärmorstunga
Metod 1: Delning av rotsystemet
- Förberedelser: Förbered en ny kruka med väldränerad jord. Ta fram handskar och en skarp kniv.
- Ta upp växten: Ta försiktigt upp svärmorstungan ur dess kruka och skaka av överflödig jord från rotsystemet.
- Dela rotsystemet: Använd en ren och skarp kniv för att dela rotsystemet i två eller flera delar. Varje del ska ha minst en hälsosam rot och en bladrosett.
- Plantera: Plantera varje rotklump i en separat kruka med väldränerad jord.
- Vattning och vård: Vattna de nyplanterade rotdelarna lätt och placera dem på en ljus plats. Undvik att vattna igen förrän jorden är torr.
Metod 2: Ta bladstickling av Svärmorstunga
Visste du att du kan föröka svärmorstungan genom att klippa av ett blad och plantera det? Superenkel och rolig, gör så här:
- Förberedelser: Du behöver en skarp sax eller kniv och en ny kruka med jord.
- Skär av ett blad: Använd en ren och skarp sax eller kniv för att skära av ett hälsosamt blad från svärmorstungan. Klippet ska vara minst några centimeter långt. Du kan också skära av ett helt blad som du sedan delar på till mindre delar.
- Låt snittytan torka: Låt snittytan torka över natten.
- Plantera bladet: Stick ner den eller de avklippta bladen i en kruka med väldränerad jord så att ungefär en tredjedel av bladet befinner sig under jorden. Plantera gärna några stycken blad tillsammans, då får du en frodigare växt.
- Skötsel: Placera krukan på en ljus plats men inte i direkt solljus. Vattna sparsamt tills du ser tecken på ny tillväxt.
Det kan dröja innan sticklingen kommer igång, men ge inte upp – den tar sig så småning om, bara ge den lite tid
Fördelar med att ha en svärmorstunga i hemmet
Den renar din luft
Den kanske främsta fördelen med att ha en svärmorstunga är dess förmåga att rena luften. Svärmorstungan är en av få växter som kan utföra fotosyntes också under natten, vilket hjälper till att förbättra inomhusluften dygnet runt.
Svärmorstungan sköter sig själv
Denna krukväxt är mycket lättskött och passar perfekt för nybörjare eller för dig som inte har tid eller lust att ägna dig åt växtskötsel.
Den är tjusig också
Med sitt unika och skulpturala utseende är svärmorstungan inte bara lättskött. En stor och ståtlig svärmorstunga fångar blicken.
Vanliga problem
Svärmorstungan viker sig eller får gula blad
Om din svärmorstunga plötsligt blir hängig och bladen viker sig eller hänger ner är den troligaste orsaken att du har gett den för mycket vatten. Också gula blad kan vara ett tecken på övervattning eller näringsbrist. Justera vattningen och överväg att ge den lite växtnäring om det var länge sedan sist.
Ohyra
Svärmorstungan är tålig och drabbas sällan av skadedjur, men ingen regel utan undantag. I sällsynta fall kan den drabbas av ohyra som spinnkvalster och bladlöss.
Utseende och karaktäristiska drag
Bladen på svärmorstungan är långa och stående med en spetsig form. Färgen kan variera från ljusgrön till mörkgrön, ofta med olika mönster som strimmor eller kanter i en kontrasterande färg. Det finns flera olika varianter och arter, som Sansevieria trifasciata och Sansevieria cylindrica, vilka varierar i bladform och mönster.
Är svärmorstunga giftig för husdjur?
Ja, svärmorstunga är giftig för både hundar och katter. Om ditt husdjur äter av växten bör du omedelbart kontakta veterinär.
Hur snabbt växer en svärmorstunga?
Svärmorstungans tillväxttakt varierar beroende på förhållanden men generellt sett är det en långsam till måttligt snabbväxande växt.