Så här blir du av med spinn

Första hjälpen för när dina krukväxter har fått ovälkommet besök – så här blir du av med ohyra.

Andas in genom näsan och ut genom munnen – du behöver inte göra dig av med dina växter bara för att de har drabbats av spinn – att krukväxter drabbas av ohyra är vanligt, och det finns tack och lov flera välbeprövade metoder för att bli av med oinbjudna skadedjur. Här går vi igenom hur du känner igen spinn, vad du ska göra för att bli av med dem och hur du kan förhindra nya angrepp. 

Bli av med spinn

Identifiera – hur vet du att det är spinn dina växter drabbats av?

Spinn, eller spinnkvalster som det egentligen heter, trivs bäst i varm och torr luft, mumsandes på undersidan av bladen på din favoritväxt. Det är ett otrevligt litet skadedjur på mindre än en halv millimeter, som liksom andra kvalster tillhör släktet spindeldjur. Den vanligaste sorten våra krukväxter drabbas av är växthusspinnkvalster, etranychus urticae,. 

På grund av sin ringa storlek kan det vara svårt att se spinnkvalster med blotta ögat men de lämnar spår. Det första tecknet på spinn är att bladen får små ljusa prickar där spinnkvalstret har sugit ur växtsaft. Kort därefter ser bladen dammiga ut, matta med en silvrig ton. När angreppet har gått längre – eller om du tittar du riktigt nära – kan du se att bladen vävts in i en ljus silkesväv – tunnare och tätare än ett vanligt spindelnät. 

Följ de här fem stegen för att bli av med spinn

 1. Isolera omedelbart de angripna växterna och plocka bort angripna blad.
 2. Duscha växterna. Var särskilt noggrann med att rengöra undersidan av bladen då det är där spinnet huserar. 
 3. Höj luftfuktigheten om det är möjligt och sänk gärna värmen.
 4. Behandla de utsatta växterna med  ett växtvårdsmedel som tex bladglansmedlet Parafinol. Vill du göra ditt egna, naturliga, bekämpningsmedel så rekommenderar vi att blanda neem-olja och vatten. Recept hittar du längre ner.

Du kan också prova använda såpavatten. Det är inte lika effektivt som ett bladglansmedel eller neem-blandningen, men om angreppet är begränsat kan det räcka. 

Följer du de fyra stegen ovan bör du bli av med spinnkvalstret. Men skulle det mot förmodan inte hjälpa så finns det ett sista knep du kan ta till; nyttodjur. Det vill säga – djur som äter upp dina skadedjur. Vad äter då upp spinn? Jo det gör Spinnrovkvalster. Det hittar du online här.

Neemolja – ett naturligt husmorsknep mot ohyra

Ett effektivt och naturligt medel mot spinn är att blanda neem-olja med vatten och spraya på de angripna växterna. Neem-olja kan vara lite klurigt att få tag i men finns att beställa bland annat här. Det är en liten flaska men oljan är dryg och räcker länge. 

Recept:

 • En tesked neemolja (om den har stelnat – värm upp flaskan så blir oljan flytande igen)
 • En halv tesked diskmedel
 • En liter ljummet vatten

Häll blandningen i en sprayflaska och skaka ordentligt. Et Voila! Ett helt naturligt, hemmagjort bekämpningsmedel som garanterat hjälper mot spinn! Nu är det bara att spraya bladen. Upprepa gärna med en veckas mellanrum 2-3 gånger.

Recept på såpavatten mot spinn

1 dl såpa
9 dl vatten
1 tsk t-sprit

Skaka blandningen och spraya växterna noggrant – kom ihåg bladens undersida. Spraya växterna minst 3 gånger med ungefär en veckas mellanrum. Undvik att ha nysprayade växter i solljus då bladen kan bli brända. 

Prevention – undvik att drabbas av spinn

Spinn botemedel
 1. Vattna växterna ordentligt. Låt dem inte torka ut.
 2. Undvik att ha det allt för torrt och varmt. Växter trivs i hög luftfuktighet – men det gör inte spinn. En luftfuktare hjälper till att hålla luften lagom fuktig. Du kan läsa mer om olika sorters luftfuktare här. 
 3. Duscha växterna regelbundet. Duscha undersidan av bladen också. Var särskilt noga med att duscha växterna under sommarhalvåret då det är varmare. 
 4. Kontrollera dina växter med jämna mellanrum. Det är lättare att få stopp på ett angrepp ju fortare du upptäcker det.
 5. Behandla växterna med neem-blandningen regelbundet. Det gör inte bara att bladen blir fina och blanka men skyddar också växten mot angrepp.  

Nyinköpta växter bör sättas i karantän

Det är inte ovanligt att spinn följer med från butiken. När du får hem en ny krukväxt bör du därför vara försiktig med att direkt placera den nära dina andra växter. Placera den en bit bort till att börja med, efter en vecka eller två vågar du introducera den för de övriga i plantgänget. 

Så här blir du av med spinn

Vilka växter drabbas av spinn? 

Det finns över 1200 arter av spinnkvalster och de angriper allt från äppelträd till krukväxter. Men extra mumsiga tycker spinnet att följande krukväxter är

 • Murgröna
 • Physalis
 • Hibiskus
 • Kroton
 • Flitiga Lisa
 • Fuchsia Ängatrumpet
 • Krystantemum
 • Prickblad

Bland de ätliga växterna drabbas ofta

 • Gurka
 • Paprika
 • Aubergin
 • Tomat
 • Jordgubbar
 • Äppelträd
 • Bönor

Håll därför ett extra öga på dessa så du snabbt kan upptäcka och stoppa ett påbörjat angrepp innan allt för många i gänget drabbats.

Lycka till!