Så här blir du av med spinn

Bekämpa spinn på bästa sätt.

Andas in genom näsan och ut genom munnen – du behöver inte göra dig av med dina växter bara för att de har drabbats av spinn – att krukväxter drabbas av ohyra är vanligt, och det finns tack och lov flera välbeprövade metoder för att bli av med oinbjudna skadedjur. Här går vi igenom hur du känner igen spinn, vad du ska göra för att bekämpa dem och hur du kan förhindra nya angrepp. 

Identifiera – hur vet du att det är spinn dina växter drabbats av?

Spinn, eller spinnkvalster som det egentligen heter, trivs bäst i varm och torr luft, mumsandes på undersidan av bladen på din favoritväxt. Det är ett otrevligt litet skadedjur på mindre än en halv millimeter, som liksom andra kvalster tillhör släktet spindeldjur. Den vanligaste sorten våra krukväxter drabbas av är växthusspinnkvalster, etranychus urticae,. 

Bli av med spinn
Sidan innehåller annonslänkar.

På grund av sin ringa storlek kan det vara svårt att se spinnkvalster med blotta ögat men de lämnar spår. Det första tecknet på spinn är att bladen får små ljusa prickar där spinnkvalstret har sugit ur växtsaft. Kort därefter ser bladen dammiga ut, matta med en silvrig ton. När angreppet har gått längre – eller om du tittar du riktigt nära – kan du se att bladen vävts in i en ljus silkesväv – tunnare och tätare än ett vanligt spindelnät. 

Guide: så här blir du av med spinn

Följ vår guide för att bli av med spinnangrepp.

  1. 1. Isolera angreppet

    Isolera omedelbart den eller de angripna växterna för att förhindra att angreppet sprider sig.

  2. 2. Duscha växterna

    En rejäl dusch kan ta bort en del av spinnkvalstren. Var särskilt noggrann med att rengöra undersidan av bladen då det är där spinnet huserar. 

  3. 3. Använd neemolja mot spinn

    Ett effektivt och naturligt medel mot spinn är att blanda neem-olja med vatten och spraya på de angripna växterna. Neemolja kan vara lite klurigt att få tag i men finns att beställa bland annat här hos Wexthuset. Det är en liten flaska men oljan är dryg och räcker länge. Recept– En tesked neemolja (om den har stelnat – värm upp flaskan så blir oljan flytande igen)- En halv tesked diskmedel- En liter ljummet vattenHäll blandningen i en sprayflaska och skaka ordentligt. Et Voila! Ett helt naturligt, hemmagjort bekämpningsmedel som garanterat hjälper mot spinn! Nu är det bara att spraya bladen. Upprepa gärna med en veckas mellanrum 2-3 gånger.

  4. 4. Använd nyttodjuret spinnrovkvalster

    Ett mycket effektivt alternativ för att bekänpa spinn är att använda naturliga fiender till spinnkvalster. Det vill säga – nyttodjur som äter upp dina skadedjur. Vad äter då upp spinn? Jo det gör Spinnrovkvalster. Bara att släppa ut på infekterade växter och låta dem göra sitt jobb. Spinnrovkvalster kan du beställa här från Wexthuset.

  5. 5. Öka luftfuktigheten

    Spinn trivs i torra miljöer, genom att öka luftfuktigheten kan du göra förhållandena ogynnsamma för dem. Placera en luftfuktare nära växterna eller använd en vattenspray regelbundet.

  6. 6. Kontrollera och upprepa behandlingen

    Det kan krävas flera behandlingar för att helt bli av med spinn. Fortsätt kontrollera växten regelbundet och upprepa behandlingen vid behov.

Recept på såpavatten mot spinn

Följer du stegen ovan bör du bli av med spinnkvalstret. Om du inte har tålamod nog att vänta på en beställning med neemolja eller nyttodjur kan du också prova använda såpavatten. Det är inte lika effektivt mot spinn som neem-blandningen vi rekommenderar, men om angreppet är begränsat kan det räcka. Ingredienserna till såpavatten hittar du dessutom i närmsta butik.

Ingredienser
1 dl såpa
9 dl vatten
1 tsk t-sprit

Gör så här:
Skaka blandningen och spraya växterna noggrant – kom ihåg bladens undersida. Spraya växterna minst 3 gånger med ungefär en veckas mellanrum. Undvik att ha nysprayade växter i solljus då bladen kan bli brända. 

Prevention – undvik att drabbas av spinn

Spinn botemedel
  1. Vattna växterna ordentligt. Låt dem inte torka ut.
  2. Undvik att ha det allt för torrt och varmt. Växter trivs i hög luftfuktighet – men det gör inte spinn. En luftfuktare hjälper till att hålla luften lagom fuktig. Du kan läsa mer om olika sorters luftfuktare här. 
  3. Duscha växterna regelbundet. Duscha undersidan av bladen också. Var särskilt noga med att duscha växterna under sommarhalvåret då det är varmare. 
  4. Kontrollera dina växter med jämna mellanrum. Det är lättare att få stopp på ett angrepp ju fortare du upptäcker det.
  5. Behandla växterna med neem-blandningen ovan regelbundet. Det gör inte bara att bladen blir fina och blanka men skyddar också växten mot framtida angrepp.  

Nyinköpta växter bör sättas i karantän

Det är inte ovanligt att spinn följer med från butiken. När du får hem en ny krukväxt bör du därför vara försiktig med att direkt placera den nära dina andra växter. Placera den en bit bort till att börja med, efter en vecka eller två vågar du introducera den för de övriga i plantgänget. 

Så här blir du av med spinn

Vilka växter drabbas av spinn? 

Det finns över 1200 arter av spinnkvalster och de angriper allt från äppelträd till krukväxter. Men extra mumsiga tycker spinnet att följande krukväxter är

  • Murgröna
  • Physalis
  • Hibiskus
  • Kroton
  • Flitiga Lisa
  • Fuchsia Ängatrumpet
  • Krystantemum
  • Prickblad

Bland de ätliga växterna drabbas ofta

  • Gurka
  • Paprika
  • Aubergin
  • Tomat
  • Jordgubbar
  • Äppelträd
  • Bönor

Håll därför ett extra öga på dessa så du snabbt kan upptäcka och bekämpa ett påbörjat angrepp innan allt för många i gänget drabbats.

Vanliga frågor och svar om spinn

  1. Hur snabbt sprider sig spinn till andra växter?

    Spinnkvalster kan sprida sig snabbt, särskilt under gynnsamma förhållanden som torr och varm inomhusluft. Spinnkvalster kan inte flyga men de kan röra sig från växt till växt genom direkt kontakt eller transporteras genom verktyg, kläder eller andra föremål som kommer i kontakt med de angripna växterna. Bland krukväxter som står nära varandra kan en infektion sprida sig till närliggande växter inom några veckor. Att snabbt identifiera och isolera drabbade växter är därför avgörande för att undvika spridningen av spinn.

  2. Är det säkert att använda nyttodjur som spinnrovkvalster i hemmet?

    Spinnrovkvalster är små, nyttiga rovdjur som specifikt riktar sig mot skadedjur som spinnkvalster. De är inte skadliga för människor, husdjur eller våra växter. Att använda nyttodjur som spinnrovkvalster för att bekämpa ohyra innebär att du undviker användningen av kemiska bekämpningsmedel, vilket kan vara fördelaktigt för både vår hälsa och miljö.

  3. Vad är neemolja?

    Neemolja är en naturlig olja som utvinns från neemträdet (Azadirachta indica). Den har använts i århundraden inom traditionell medicin och som ett naturligt bekämpningsmedel. Som bekämpningsmedel är neemolja känt för sin förmåga att avvärja en mängd skadedjur, inklusive spinnkvalster, bladlöss och trips. Den verkar genom att störa skadedjurens livscykel och hindrar dem från att äta, växa och föröka sig.Neemolja betraktas som ett säkert och miljövänlig alternativ till syntetiska kemikalier, eftersom den bryts ned snabbt och inte är skadlig för djur eller människor när den används enligt anvisningarna.

  4. Finns det krukväxter som inte drabbas av spinn?

    Vissa krukväxter verkar vara mindre utsatta, särskilt de med viss typ av bladstruktur, som tjocka, saftiga eller håriga blad. Till exempel vissa typer av suckulenter och kaktusar och växter med håriga blad som Afrikansk viol eller Begonia.Men, även om vissa växter kan vara mindre mottagliga, är ingen växt helt immun mot spinnkvalster, särskilt om förhållandena är gynnsamma för deras tillväxt, som torr och varm luft.