Komplett guide: Bekämpa sköldlöss på dina krukväxter

Sköldlöss är små otrevliga insekter som suger saften ur blad och stjälkar på dina växter. Över tid kan detta leda till en kraftigt försämrad tillväxt och i värsta fall dör den drabbade växten. Sköldlöss producerar också en substans kallad honungsdagg, som inte bara är klibbig men också attraherar andra skadegörare och mögel. Inte undra på att sköldlöss är en av de mest fruktade skadedjuren! 

Det finns flera hundra arter av sköldlöss men i den här artikeln kommer vi fokusera på de sköldlöss som drabbar våra krukväxter och hur du bäst behandlar ett angrepp.

bekämpa sköldlöss

Artikeln innehåller annonslänkar.

Hur ser sköldlöss ut?

Sköldlöss är små, oftast mellan 1 till 5 mm i längd, och har en platt, oval form. De kan variera i färg men är ofta bruna, grå eller svarta. Vuxna honor har en skyddande vaxplatta som de gömmer sig under likt en sköld, medan de yngre sköldlössen och hanarna ofta saknar denna skyddande struktur.

krukväxt drabbad av sköldlöss
Sköldlöss på undersidan av bladet på en drabbad växt.

Sköldlöss går igenom flera livsstadier – från ägg, till nymf och slutligen blir den en vuxen skadegörare. Honan lägger ägg under sin skyddande vaxplatta, när dessa kläcks börjar de små nymferna omedelbart suga växtsaft.

Vilka växter drabbas av sköldlöss?

Sköldlöss är inte särskilt selektiva och ger sig på en rad olika krukväxter, de drabbar allt från orkidéer och monstera, till citron- och olivträd . Särskilt lätta offer är växter som redan är lite hängiga, tex på grund av otillräcklig vattning eller näring. 

Symptom på sköldlöss – så identifierar du om dina växter är drabbade

Tecken på att en växt har angripits av sköldlöss kan variera, men några av de vanligaste symptomen inkluderar missfärgning av blad, deformering av nya skott och blad, samt en klibbig yta på bladen eller omgivande ytor.

Du kan se de små, platta insekterna direkt på växtens blad och stjälka. Inte sällan gömmer de sig på bladens undersida så glöm inte att kika också där. Om angreppet har gått långt kan du även märka att växten börjar vissna, trots att du behandlat den med kärlek, näring och vatten. 

Steg för steg-guide: Bekämpa sköldlöss på dina krukväxter

Att bli av med sköldlöss kan vara en utmaning men det finns ett par metoder som är effektiva. Gör så här:

Isolera drabbade växter

Börja med att isolera drabbade växter så angreppet inte sprider sig till dina andra krukväxter.

Behandla även växter som har stått nära den eller de drabbade – det är inte omöjligt att också dessa har fått ohyra, även om utbrottet inte är synligt än. Rengör också ytan där den drabbade växten har stått noggrant. 

Gå igenom den drabbade växten 

Ta bort alla vissna eller gula blad. Plocka bort de synliga sköldlöss med pincett eller torka bort dem med en trasa eller tvättsvamp (blöt i så fall upp trasan i en blandning bestående av 1 del vatten, 1/2 del såpa) Var noggrann – kolla i alla bladveck. Torka bort eventuell klibbig yta på bladen.

Medel mot sköldlöss – spraya såpavatten eller neemolja

Spraya hela växten med såpavatten eller neemolja. Glöm inte bort att spraya undersidan av bladen!

Bekämpningsmedel mot sköldlöss
Recept på såpavatten

9 dl vatten
1 dl såpa
1 msk t-sprit

Upprepa, upprepa & upprepa!

Även om sköldlössen ser ut att vara borta, är det troligt att de hittat ett litet skrymsle att gömma sig i, upprepa därför behandlingen efter 1-2 veckor, 5 gånger till. 

Kombinera med nyttodjur

För bästa effekt rekommenderar vi att du kombinerar metoden ovan med att sätta in nyttodjur.

Nyttodjur är små insekter som arbetar för oss – de livnär sig på skadedjuren och hjälper oss således i kampen mot ohyran. Den tropiska nyckelpigan (Cryptolaemus montrouzieri) är en naturlig fiende till sköldlusen som älskar att äta både sköldlöss och ullöss. Du hittar den tropiska nyckelpigan online hos Wexthuset.

skadedjur på ett blad

Förebyggande åtgärder

Förhindra nya angrepp av sköldlöss genom att regelbunden inspektera dina växter och isolera alltid nyinköpta växter tills du är säker på att de är fria från skadedjur. Ta hand om dina växter – undvik övervattning och övergödning, ledsna växter drabbas lättare av skadedjur. 

  1. Är sköldlöss farliga för människor eller husdjur?

    Nej, sköldlöss är ofarliga för människor och djur men de kan orsaka betydande skada på dina växter.

  2. Hur snabbt spider sig sköldlöss?

    Det varierar beroende på art och miljö men tyvärr kan sköldlöss föröka sig relativt snabbt under gynnsamma förhållanden, så agera direkt du har upptäckt ett angrepp.

  3. Kan ett angrepp leda till att min krukväxt drabbas av andra sjukdomar? 

    Ett angrepp av sköldlöss kan försvaga växten så att den blir mer mottaglig för andra typer av sjukdomar.

  4. Är det ofarligt att använda nyttodjur som nyckelpigor? 

    Ja, det är en effektiv, säker och miljövänlig metod att bli av med sköldlöss på. Nyckelpigorna är fokuserade på att smaska i sig lössen och ger sig inte på dig eller dina växter.