Så blir du av med trips – bekämpa ohyran

trips

Artikeln innehåller annonslänkar.

Vad ÄR trips och hur vet jag att det är tips som har angripit mina växter? 

Tripsar, också kallade blåsfotingar och millimetrar, är en långsmal liten insekt på 0,5-3 mm. I Sverige finns runt 120 olika arter av tripsar varav runt hälften betecknas som skadedjur. Det finns dock också en del trips som gör nytta genom att äta upp andra skadedjur eller sprida pollen. Här kommer vi dock koncentrera oss på de tripsar vi betecknar som ohyra. Odjuren som livnär sig på att suga ut växtsaften ur våra växter för att lämnar de gröna bladen ledsna.

Om du noterat att en eller flera av dina växter tett sig lite hängiga på sistone kan det vara en god idé att undersöka bladens undersida. Tripsen lämnar små svarta prickar (tripsbajs) efter sig, och om du tittar noga kan du också se små trips som rör sig. De är vanligtvis svarta eller bruna. 

Tripsarna suger bokstavligen musten ur växterna genom att kalasa på växtsaft. Detta skapar silvriga områden i bladen, något som leder till näringsbrist och gör att bladen till slut torkar ut och dör. 

Trips angrepp
Växt som drabbats av trips.

Metoder för att bli av med trips (millimetrar & blåsfotingar)

Såhär bekämpar du effektivt trips.

 1. Isolera drabbade växter

  Först – undersök samtliga växter noga. Drabbade växter bör genast isoleras för att inte sprida tripsen vidare! Duscha av växten och var nogrann med att duscha både ovan- och undersidan av bladen.

 2. Behandla trips med såpa

  Spraya bladen (glöm inte undersidan!) på dina växter med en växtsåpa   (du kan också blanda din egen växtsåpa. Se recept längre ner).

  Vi rekommenderar att du sprayar samtliga växter – även växter utan synliga angrepp. Trips sprider sig snabbt och det är inte ovanligt att flera växter har ett påbörjat, men ännu inte synligt, angrepp.  

  Om du har haft ett lindrigt angrepp kan växtsåpan räcka. Annars bör du gå vidare till steg 3..

 3. Nyttodjuren Tripsrovskvalster och Orius tillsammans med klisterskivor

  Nyttodjur är en miljövänlig, helt ofarlig och väldigt effektiv metod som vi starkt rekommenderar framför kemiska bekämpningsmedel. 

  Tripsrovskvalster är ett väldigt effektivt nyttodjur som smaskar i sig tripsens ägg och därmed förhindrar nya tripsar från att utvecklas. Funkar utmärkt både preventivt och under ett pågående mindre angrepp! 

  För mindre angrepp räcker det oftast att använda sig av tripsrovskvalster, men vill du vara på den säkra sidan kombinerar du dessa med Orius och klisterskivor

  Orius är också den ett effektivt nyttodjur som äter upp tripsar i larvstadium såväl som vuxna trips. Denna rekommenderas ofta för större angrepp. Undvik att ha fönster öppna efter att du fått hem dina orius då de annars lätt smiter ut. 

  Kombinera gärna nyttodjuren med gula klisterskivor – dessa lockar till sig de vuxna tripsen. 

  Utöver att Orius och Tripsrovskvalster fokuserar på olika stadium av tripsens utveckling så har de också lite olika hunger för olika sorters trips. Då det finns många olika tripsarter, och det är omöjligt att veta vilken sort som drabbats just dina växter, kan det vara extra effektivt att kombinera dessa. 

  Triprovskvalster mot trips

 4. Kemiskt bekämpningsmedel

  Vill du inte använda dig av nyttodjur så finns också kemiska bekämpningsmedel tillgängliga. Här hittar du näringspinnar med insektsmedel.

Såhär undviker du att få trips – preventiva åtgärder

 1. Trips tycker om en torr och varm miljö. Precis som det ofta är inne hos oss vintertid. Höj luftfuktigheten genom att duscha dina växter ofta och/eller ta hjälp av en luftfuktare. 
 2. Använd växtvårdsspray på dina växter – friska och glada växter står sig bättre mot ett eventuellt angrepp. Neemolja är också ett populärt medel för detta. 

Såpa mot trips – recept på såpavatten

1 dl såpa

9 dl vatten

1 tsk t-sprit (kan uteslutas för en snällare kur)

Skaka blandningen och spraya växterna noggrant – kom ihåg bladens undersida. Spraya växterna minst 3 gånger med ungefär en veckas mellanrum. Undvik att ha nysprayade växter som ännu har blöta blad i solljus då bladen kan bli brända.