Hur ofta och när ska man ge växtnäring till krukväxter?

Växtnäring för krukväxter är lite som vitaminer för oss människor. De hjälper oss att hålla oss pigga och friska. Näringsbrist kan göra att dina växter blir sjuka och hängiga, då drabbas de också lättare av skadedjur och svampangrepp. Näringen gör också att dina växter blir stora, gröna och tjusiga!

Artikeln innehåller annonslänkar.

Hur ofta och när ska jag ge näring åt mina krukväxter?

Vi rekommenderar att ge växtnäring till dina krukväxter 1-2 gånger varannan vecka under vår och sommar (mars-september). En mindre dos kan tillföras ett par gånger under vintern. Det räcker bra för de flesta växter, men läs gärna på om vad som gäller för just din specifika krukväxt.

Många växter blir stora och fina med hjälp av näringen – med rätt mängd växtnäring blir krukväxterna också mer motståndskraftiga mot skadedjur och sjukdomar. MEN det är lätt att bli fartblind, för mycket växtnäring kan vara skadligt för växten och göra den mer mottaglig för angrepp av skadedjur och svampsjukdomar. Ge därför hellre för lite näring än för mycket!

Vilken växtnäring är bäst?

Vi föredrar att använda en organisk och ekologisk näring då det känns både naturligare och schysstare. Men i stort sett all växtnäring fungerar bra att ge till dina krukväxter.

Vår favorit är Houseplant Focus från Wexthuset. Den är baserad på helt naturliga ingredienser.

Organisk och ekologisk växtnäring för krukväxter
Växtnäring håller dina växter fina – det håller dem dessutom friska och hjälper till att hålla skadedjuren borta.

Hur mycket växtnäring ska jag ge?

Följ doseringsanvisningarna på förpackningen för din specifika näring så ration mellan näring och vatten blir korrekt. Vattna därefter dina växter med ungefär samma mängd som du skulle ha gjort om du vattnade dem med vanligt vatten.

Större växter kan få lite mer näring än små växter.

Ska jag ge näring till mina nyplanterade växter?

Nej, nyplanterade växter behöver ingen växtnäring – de får nog med näring av den nya blomjorden. Vänta därför 1-2 månader efter omplantering innan du ger någon växtnäring till nyplanterade plantor.

Lycka till!