Vilka huskurer mot blomflugor fungerar?

Huskurer mot blomflugor

Vi tittar närmare på vilka huskurer mot sorgmyggor (blomflugor*) som faktiskt fungerar och slår hål på gamla skrönor.

*Blomflugor, sorgemygg, bananflugor – ofta använder vi olika namn när vi i själva verket menar samma sak. De små flygande flugorna som irriterat surrar runt våra växter.

Fungerar snus mot blomflugor?

Ja! Nikotin är giftigt också för blomflugor. Placera en prilla eller två i angripna krukor, när du vattnar går nikotinet från dessa ut i jorden. Men var försiktig – för stora mängder snus kan vara skadligt för dina växter.

Hjälper tändstickor i jorden mot blomflugor?

Nej, inte längre. Det fungerade förr i tiden – då tändstickor innehöll svavel som effektivt tog död på blomflugorna. I våra moderna tändstickor har vi inte längre något svavel.

En angripen krukväxt med ett visset blad. Ovanför det angripna bladet flyger en liten fluga

Kaffesump i jorden

Nej, det finns ingenting som tyder på att kaffesump hjälper mot blomflugor. Faktum är att blöt kaffesump kan göra problemet värre – vid ett angrepp vill du torka ut jorden så att blomflugans larver dör – att tillföra fuktig kaffesump är därmed kontraproduktivt.

Hur gör jag en egen fälla mot sorgmyggor?

Blanda ättika eller vinäger med vatten och diskmedel. Ställ fram i små, gärna låga, kärl nära angripna växter. Blomflugorna dras till detta och drunknar i vätskan. Byt ut mot ny vätska efter ett par dagar.

Vill du lära dig mer om hur du utrotar blomflugor för gott? Här hittar du en komplett guide för att bli av med blomflugor.