Så här enkelt blir du av med blomflugor

Att bekämpa sorgmyggor eller blomflugor (Bradysia difformis, Bradysia tritici)

Artikeln innahåller annonslänkar.

Surrar det små odjur i och runt dina krukor? Kanske har du hittat flugor i din blomjord. Då är det antagligen så kallade blomflugor, sorgmyggor, som har kommit på besök. I naturen är sorgmyggor vanliga, och inte sällan följer de med blomjord från butiken eller jorden hos en nyinköpt växt. Blomflugorna är ofarliga för vuxna växter, men dess larver kan skada rötterna på sticklingar och unga växter. Äggen lägger de nämligen i blomjorden på dina krukväxter. Otrevliga är de också. Tack och lov är sorgmyggorna enkla att bli av med. 

Kuriosa: “Blomfluga” är egentligen en getingliknande insekt. Men vi använder oss av begreppet blomfluga som synonymt med sorgmygg här, då det är så vi benämner sorgmyggan i folkmun. Ibland förekommer också användningen fuktflugor.


Bekämpa blomflugor – metoder för att bli av med sorgmygg


En vattensäker (pun intended) metod för att bli av med sorgmygg

Om du upptäcker blomflugorna i tid så räcker det ofta med att du låter jorden i dina växter torka ut ordentligt innan du vattnar igen. Det bästa blomflugor vet är när jorden är fuktig, det är där de helst lägger sina ägg, och således bidrar du, med ditt välmenande vattnande, till att fler sorgmyggor föds. Den bästa preventiva metoden för att undvika sorgmygg är därefter att ta som vana att låta jorden i dina krukväxter torka ut helt innan du vattnar. 

Att bekämpa blomflugor

Biologiska metoder för att döda sorgmygg

NEMAblom

En av de mest effektiva metoderna är att använda sig av NEMAblom. NEMAblom består av nematoder (Steinernema feltiae) – en mikroorganism som söker upp blomflugans larver och dödar dem. NEMAblom är dessutom en helt biologisk och miljövänlig metod. 

NEMAblom flugfälla mot blomflugor
Nematoder är effektiva i kampen mot blomflugor

Rovkvalster Hypoaspis

Hypoaspis är ett nyttodjur som likt nematoder angriper blomflugans larver snabbt och effektivt. Den är dessutom en allätare som livnär sig på diverse skadedjur. Hypoaspisen finns kvar i dina blomkrukor så länge den hittar skadedjur att livnära sig på. När den har fullgjort sitt jobb, och inga skadedjur finns kvar att mumsa på, dör den ut. Ett smidigt sätt att få bort sorgmyggor!

Nyttodjuret Hypoaspis mot sorgflugor
Nyttodjuret Hypoaspis är effektiv för bekämpning av sorgmyggor

Klassiska flugfällor att ta till i kampen mot blomflugor

Gul flugfälla

Blomflugor älskar gult. Därför är det inte konstigt att det är just de gula flugfångarna som är de bästa. Kombinera med sparsam vattning.

Det sparsamma vattnandet gör att du skapar ogynsamma förhållanden för äggen, samtidigt som du med flugfällan fångar upp de små surrande liv som ändå överlevt torkan.

Gul flugfälla mot blomflugor
Bäst pris har vi hittat hos Stick.se som endast tar 29 kr för Natrias flugfälla.

Vi gillar den här fällan från Natria som är luktfri och endast innehåller naturliga ingredienser!

Genomskinlig flugfälla

Flugfälla mot blomflugor
Genomskinlig fönsterfälla

Ute efter en mer diskret lösning? Ett nästan osynligt alternativ är den här genomskinlig fönsterfällan. Syns ännu mindre om du placerar den bakom dina krukor i fönstret! Fällorna attraherar blomflugorna som fastnar i dennas lim. Verksam i upp till 8 veckor. (Läs mer och köp din flugfälla här (länk till stick.se).

DIY-metoder – husmorsknep mot sorgflugor

Vinägerblandning

Ställ ut små glas eller skålar med en blandning av vatten, diskmedel och ättika eller vinäger. Placera dessa i närheten av dina växter. Blomflugorna dras till vattenbladningen och tack vare diskmedlet drunknar de. Har du inte särskilt många blomflugor räcker ofta den här metoden, i kombination med att du låter jorden torka ut, för att ta död på dem. 

Snus- och cigarettmetoden

Nikotin är giftigt också för små blomflugor. Vattna dina växter med vatten, utblandat med cigarettaska eller snus, så tar du effektivt död på blomflugans avkomma. Gör det dock med måttlighet – för stora mängder nikotin är giftigt också för växterna.

bli av med blomflugor

Gör ditt hem oinbjudande för blomflugor – preventiva metoder

Undvik att få blomflugor – övervattna inte dina växter

Den bästa preventiva metoden för att undvika sorgmygg är att låta jorden i dina krukväxter torka ut helt innan du vattnar. Ta för vana att inte övervattna så är du bättre rustad mot blomflugorna.

Täck jordytan och minska risken för blomflugor i jorden

Du kan täcka jordytan i krukorna med lecakulor, perlit eller dekorationssten. Det gör det svårare för sorgmyggorna att hitta ner i jorden. Vilket i sin tur leder till att den inte har någonstans att lägga sina ägg = färre blomflugor föds, och successivt dör de ut. 

Karantän för nyinköpta växter

Det är inte ovanligt att blomflugor kommer med jorden i dina nya växter, sätt därför alltid nyköp i karantän. Du kan läsa mer om hur du gör här.  

Lycka till! 


Växtakuten – lär dig mer mer om hur du bekämpar ohyra

Vilka huskurer mot blomflugor fungerar?

Bekämpa trips

Identifiera och bekämpa spinn

Tips: Skydda dina ullplagg från mal och pälsängrar.