Porslinsblomma – skötselråd

Porslinsblomma, även känd som Hoya (Hoya carnosa), är ett släkte bestående av över 200 olika arter. Den har länge varit en favorit bland krukväxtentusiaster. Inte undra på – det är en av de mest lättskötta krukväxterna du kan ha. Sköter du den rätt kommer den leva i många, många år framöver.

Artikeln innehåller annonslänkar.

Vetenskapligt namn: Hoya Carnosa
Känd som: Porslinsblomma, Hoya
Familj: Oleanderväxter
Svårighetsgrad: Lättskött

Porslinsblomman har karaktäristiska, vaxartade blad. När den blommar får den dekorativa, ofta väldoftande, blommor. Utseéndet varierar kraftigt mellan de olika underarterna.

Skötsel av porslinsblomma

Ampellilja sol

Sol för en porslinsblomma

Porslinsblomman trivs bäst i indirekt solljus. Undvik söderfönster med starkt solljus, då kan bladen brännas. Porslinsblomman mår bäst av för lite ljus än för starkt.

Det går utmärkt att placera din porlinsblomma lite längre in i rummet, den är inte så petig, men kommer inte växa på sig lika bra med mindre ljus. Vill du öka chanserna för att din hoya blommar så bör du vara noga med att placera den ljust.

bevattning

Vattna en hoya

Vattna sparsamt, kontrollera att jorden har torkat ut innan du vattnar. Rotröta kan uppstå om du vattnar för mycket. Under vintern kan du dra ner på vattningen ytterligare, porslinsblomman lagrar vatten i sina tjocka blad.

vaxtnaring ikon

Växtnäring

Ge sparsamt med näring, en gång i månaden under vår och sommar. Under vintern vilar porslinsblomman och du bör inte tillsätta näring.

beskärning

Beskära en porslinsblomma

Beskärning är inte nödvändig, men vill du forma din växt så görs det bäst på våren, innan tillväxtperioden sätter igång.

Jord

Plantering och jord

Porslinsblomman föredrar väl dränerad jord med god luftgenomsläpplighet. Blanda ut din blomjord med perlit eller leca. Omplantering görs i regel vartannat eller vart tredje år, den trivs att bo lite trångt och bör därför inte planteras om för ofta.

luftfuktighet och temperatur

Temperatur och luftfuktighet

Porslinsblomman trivs bra i rumstemperatur på mellan 18-29°C. Låt den inte stå för kallt. Den föredrar en viss luftfuktighet men klarar sig bra också i torr inomhusluft.

Ta en stickling av din porslinsblomma

Välj en frisk och glad, minst 10 cm lång ranka som du klipper av just ovanför ett bladpar. Använd en vass och ren sax. Oroa dig inte över porslinsblomman du klipper i – en ny ranka börjar i regel växa från ditt snitt på moderplantan.

Rota din nya stickling i ett glas med vatten

Låt inte bladen hamna i vattnet – klipp hellre bort några extra blad så du bara har en ren och fin stam i vattnet. Om du vill kan du pensla på lite rotstimulerande medel för att öka dina chanser, men det är sällan nödvändigt.

 • Det är viktigt att din stickling får nog med ljus, placera den i ett fönster.
 • Byt vatten varje vecka.

Efter ett par veckor kommer din porslinsblomma börja rota sig och det är dags för att plantera din stickling i jord. Porslinsblomman vill ha väldränerad jord – blanda ut jorden med perlit eller lecra. Du kan med fördel placera ett parr rotade sticklingar i samma kruka, då kommer du få en frodigare växt.

Ta gärna din stickling under våren. Då är porslinsblomman i sin tillväxtfas.

närbild av en porslinsblomma

Populära porslinsblommor

Bland de över 200 arterna av porslinsblommor märks stora variationer; blad, blommor och växtsätt. Det finns några porslinsblommor som särskilt utmärker sig i popularitet som krukväxter hos oss.

vita blommor porslinsblomma

Australiensisk porslinsblomma
(Hoya australis)

Den kanske mest välkända porslinsblomman består av flera underarter. Gemensamt för samtliga är de vita, lätt rosa, blommorna.

Den australiensiska porslinsblomman är känd för att vara snabbväxande, ett perfekt val för den otåliga växtföräldern alltså. Hoya australis växer i långa, lättböjliga rankor och den passar fint både i en ampel med löst hängande rankor, uppbunden på en båge eller varför inte växandes på en liten spaljé?

Hjärtbladig porslinsblomma
(Hoya kerrii)

Hoya kerrii, också känd som “hjärtbladig hoya” eller “kärleksväxt”, är älskad för sina hjärtformade blad och är en populär present.

hjärtbladiga porslinsblommor

Smalbladig porslinsblomma (Hoya linearis)

Hoya linearis är känd för sina smala, hängande blad och utsökt doftande blommor – en perfekt ampelväxt.

Hoya obovata

Hoya obovata är med sina stora rundade blad och silvriga fläckar en riktig skönhet. Den har sitt ursprung i Indonesien men har i många år varit en populär krukväxt hos oss. Bladstorleken varierar kraftigt, har du riktigt tur kan de bli uppåt 10-15 cm i diameter. Obovatan får vita till ljusrosa blommor.

vita blommor hoya
 1. Gula blad på en porslinsblomma

  Gulnande blad kan vara ett tecken på övervattning eller brist på näring. Prova i första hand att minska på vattningen. Vet du med dig att det var länge sedan du gett din porslinsblomma näring så kan du testa tillsätta det en gång i månaden.

 2. Varför blommar inte min porslinsblomma?

  Om din porslinsblomma inte blommar kan det bero på otillräcklig ljus, övervattning eller brist på näringsämnen. Försäkra dig om att plantan har tillräckligt med ljus och justera vatten- och gödningsrutiner vid behov. Sköter du om din hoya efter konstens alla regler men ser fortfarande inte några blommor, misströsta inte, det kan ibland det ta flera år innan en hoya går i blom.

 3. Är porslinsblomman giftig för katter och hundar?

  De flesta arter av porslinsblommor är helt ofarliga för dina husdjur.

 4. Hur får jag min porslinsblomma att blomma?

  För att främja blomning, placera plantan i ett fönster med mycket ljus – men undvik direkt solljus. Tillsätt växtnäring under sommaråret för att stimulera blomning.