Pilea peperomioides
Svårighetsgrad: En lättskött växt som inte kräver någon omfattande skötsel
Artikeln innehåller annonslänkar.
Elefantöra, kinesiskt pengaträd, missionärsplanta, parasollpilea, vänskapsväxt eller kort och gott pilea – kärt barn har många namn. Elefantöra tillhör släktet nässelväxter och växer i vilt tillstånd endast i de två kinesiska provinserna Yunnan och Sichuan.
Under 70-talet var den riktigt poppis och har på senare år åter fått ett välförtjänt uppsving. Föga förvånande, elefantörat är en tjusig liten växt som är trevlig att ha i sin ägo, inte minst då den förökar sig i rasande hastighet (nåja, i alla fall om vi jämför med många andra växter), titt som tätt dyker det upp nya små elefantöron i krukan vilket gör det lätt att ta nya sticklingar. Dessa små bebisar kan du antingen lämna kvar i krukan för en frodigare växt eller plantera småttingarna i nya krukor om du lever efter devisen “the more the merrier”.
Kännetecken
Elefantörat har runda, parasollformade, blad som kan bli upp till 15 cm stora. Bladen växer på en smal stam som kan bli rätt lång, upp till 40 centimeter hög, – vill du hålla växten mer kompakt så klipper du enkelt ner den.
Elefantöra – Skötsel
Skötselråd som gör ditt elefantöra till den lyckligaste plantan i världen
Ljus & Placering
Elefantörat gillar mycket ljus men undvik direkt solljus då den lätt bränner sina fina blad. Vill du ge ditt elefantöra perfekta förhållanden så placerar du den i ett fönster i öst eller väst. Det är dock en tämligen tålig växt som också klarar sig med den mindre ljusmängd som ett norrfönster bjuder på. Är ett söderfönster det enda du har att erbjuda din kompis så placerar du den antingen en bit ifrån fönstret, vid sidan om eller skuggar av ljuset med tex en tunnare gardin.
Bevattning
Du vattnar jorden fuktig men inte blöt. Låt gärna jorden torka ut mellan vattningarna. Elefantörat är inte en växt som vill få för mycket vatten.
Jord & plantering
Elefantörat bör stå i en väldränerad kruka. Använder du vanlig blomsterjord kan med fördel lägga några lecrakulor i botten på din kruka då elefantörat inte gillar att ha det blött om rötterna. Ett ännu bättre alternativ är att blanda ut din vanliga blomsterjord med lite perlit – vilket ger bättre dränering och låter rötterna andas.
Temperatur
Elefantörat gillar att ha det svalt och trivs bra i temperaturer ända ner till 10 grader. Låt den inte stå allt för nära ett varmt element.
Ta en stickling av ditt elefantöra
Elefantörat är en väldigt enkel växt att föröka. Det är också härifrån namnet vänskapsväxt kommer – elefantöra är en växt som snabbt förökar sig och därför är lätt att dela ut till vänner.
Moderplantan skjuter iväg små sidoskott runt om i krukan, små replikor av sig själv. Dessa bebisar sitter ihop med sin moderplantas rötter.
När du ska ta en av bebisarna för omplacering bör du välja en av de lite större småttingarna, gärna en på minst 5 cm – då får den lättare att överleva. Klipp inte av bebisen direkt vid jordytan men gräv ner dig en liten bit i jorden och skär av så nära moderplantan som möjligt, så du får med en liten stamrot. I det här stadiet har bebisen inga egna rötter men den är redan nu redo att planteras och kommer snabbt därefter utveckla egna rötter.
Tips – Så här får du ditt elefantöra rund och jämn
Elefantörats blad drar sig snabbt mot solen. Vill du ha en fint jämt rund växt är det viktigt att du roterar den ofta, minst en gång i veckan men gärna varannan dag – då får alla blad får sin beskärda del av solljus. Risken är också att stammen börjar luta mot ljuset om du inte roterar den – har du inte möjlighet att snurra växten kan det därför vara en bra idé att sätta stammen mot en pinne så den inte börjar luta allt för mycket. Om det är rak du vill ha den förstås – sneda och vinda växter har sin charm de med.
Är elefantöra giftigt för barn, hundar eller katter?
Nej. Elefantöra är inte giftigt vare sig för barn, hundar eller katter. Det är enligt Giftinformationscentralen helt ofarligt, om än inget vi rekommenderar, att smaka på ditt elefantöra. Det är därför en toppenväxt för dig med barn eller husdjur.
Köpa Elefantöra
Är du inte redan en lycklig ägare av ett elefantöra så kan du köpa ett tjusigt exemplar online hos Interflora för bara 55 kr!