Monstera – Skötsel

Att monsteran blivit en populär växt är föga förvånande – den är oerhört lättskött och med sina stora, blanka och flikiga gröna blad förgyller den varje vrå. Under rätt förutsättningar kan Monsteran bli hela tio meter hög, med blad på uppåt en halv meter i diameter! I vårt skandinaviska klimat får vi dock nöja oss med lite mindre monsteror, men är vi bara noga med vår skötsel av monstera så kan den bli nog så stor och tjusiga ändå!

Monsteran är en okomplicerad krukväxt som tål det mesta och sällan drabbas av skadedjur, men vill vi ge monsteran de bästa förutsättningar så finns det ett par saker att tänka på när det kommer till skötseln av vår vän. 

Namn: Monstera, Adams Revben
Latinskt namn: Monstera Deliciosa
Släkte: Kallaväxter

Monstera Skötsel
Monsteran går även under namnet “Adams revben” 

Imitera hur monsteran lever i det vilda

Monsteran härstammar från tropiska områden i nord och sydamerika med hög luftfuktighet. Den växer vanligtvis omgiven av höga träd, klättrandes på andra växter. Således får den sällan något direkt solljus men massor av indirekt ljus. 

Ampellilja sol

Massor av indirekt ljus

Monsteran stortrivs när den får massor av indirekt ljus eller ljus filtrerat genom en tunn gardin. För starkt solljus riskerar däremot att ge din monstera solskador. 

Monsteran klarar sig också under tämligen knappa ljusförhållanden men kommer under sådana förhållanden inte helt till sin rätt. Vill du få de karaktäristiska stora, flikiga bladen så behöver din monstera få ordentligt med ljus.

Monstera Deliciosa
luftfuktighet och temperatur

Hög luftfuktighet

Monsteran trivs i hög luftfuktighet men den anpassar sig bra till vårt torrare inomhusklimat. Den blir dock extra glad om du sprayar bladen med vatten några gånger i veckan. Ge den gärna en välförtjänt dusch då och då. Att höja luftfuktigheten med hjälp av en luftfuktare är inte nödvändigt, men uppskattas.

bevattning

Vattna ordentligt, men inte för ofta

Monsteran bör vattnas ungefär en gång i veckan under sommaren, och en gång varannan vecka under vintern. Det är dags att vattna din monstera när det översta lagret (2-3 cm) av jorden är torr, känn efter med ett finger. Vattna då igenom jorden ordentligt tills du ser att vatten kommer ut ur krukans dräneringshål. 

Vattna hellre för sällan än för ofta! Monsteran trivs bättre i lite för torr jord än för blöt. 

vaxtnaring ikon

Växtnäring

Ge gärna monsteran näring varannan vecka under vår och sommar så växer den bättre. Under vintern är det bättre att låta din monstera vila sig från växandet, och den behöver således ingen näring under den här perioden. 

Monstera - plantering

Plantering och tillväxt

Monsteran växer snabbt och unga plantor behöver i regel omplanteras till en större kruka en gång om året. Var inte orolig om dina blad till en början saknar de kännetecknande revorna – de kommer så småning om.

Klätterväxt

En klätterväxt

Monsteran gillar att klättra och växer vanligtvis på träd. Det kan därför vara en god idé att ge den stöd att klättra på, en mosspåle eller bambupinnar fugerar fint. Den klarar sig dock utmärkt också utan stöd men kommer då bli yvigare och spretigare. En smaksak!

Att ta sticklingar av monstera

Monsteran är en tacksam växt att ta sticklingar av. Den kan förökas på två sätt:

Föröka din monstera genom delning

Monsteran skjuter ut små sidoskott, gräv fram rötterna och sära försiktigt sidoskottet och dess rötter från moderplantans. Plantera i en ny kruka.

Föröka monstera genom att ta en stickling

Så här enkelt tar du en stickling av din monstera.

 1. Skär av ett skott med en nod

  Du kan enkelt ta en stickling från din monstera genom att skära av ett skott med en ren kniv eller sax (rengör den noggrant med vatten och diskmedel innan du skär). Viktigt för att din nya stickling ska kunna få rötter är dock att du skär av den precis nedanför en nod och/eller en luftrot. Vill du vara på den säkra sidan så skär du av en bit där du får med både en nod och luftrot.

  Sticklingar Monstera

 2. Placera din stickling i ett glas vatten

  Byt vatten 1-2 gånger i veckan. Och låt sticklingen stå ljust.

 3. Dags att plantera

  Efter ett par veckor kommer sticklingen att bilda rötter och är därefter redo att planteras i jord.

Här kan du köpa en monstera

Innehåller annonslänkar från Interflora. Läs mer om vår annonspolicy här.

Interflora erbjuder tjusiga monsteror till bra priser och i olika storlekar, med smidig hemleverans.

En moderplanta

Stor monstera

En riktig bjässe till moderplanta. I klass med Matisses monstera. Men, smakar det så kostar det, 4995 kr på Interflora med gratis leverans. En kompis för resten av livet!

4995 kr

Mellanstor monstera

Monstera

En tjusig monstera i mellanstorlek. Växer sig stor och frodig om du pysslar om den, och vill du behålla den i en mer lätthanterlig storlek håller du bara efter den genom att trimma ner den när det behövs.

295 kr

En billig monstera mini

Billig monstera

En monstera mini. Med rätt behandling växer den snabbt upp till en fullvuxen skönhet.

75 kr, som hittat!

Monsteran är giftig

Har du katter, hundar eller hungriga små barn bör du vara vaksam. Monsteran är nämligen giftig och kan ge magsmärtor, kräkningar och utslag i/runt munnen.

Matisse med sina monsteror i bakgrunden, en tidig plantfluencer!