Philodendron Micans – Skötsel

Philodendron hederaceum var. Hederaceum.

Philodendron Micans är en snabbväxande klätterväxt som gör sig tjusig hängandes i en ampel eller klättrandes längst en mosstock eller spaljé. Vid en hastig anblick påminner Philodendron Micans något om den vanligare Gullrankan. Men Micans hjärtformade blad växlar i färgerna grön-brunt, med vinröda undersidor, och en mjuk sammetslen yta. En riktig skönhet!

Artikeln innehåller annonslänkar.

Philodendron Micans
Philodendron Micans blad är sammetslena och växlar i färg.

Skötselråd

Ampellilja sol

Ljus & Placering

Philodendron Micans vill stå ljust men inte i direkt solljus. Den är som många Philodendrons en lättskött växt som överlever också i sämre ljusförhållanden. Observera dock att din Micans kommer växa betydligt långsammare om den inte får nog med ljus.

bevattning

Bevattning

När du vattnar – vattna ordentligt tills du ser att vatten kommer ut genom krukans hål. Men låt sedan jorden torka ut mellan vattningarna –  särskilt under vintermånaderna. Den vill inte ha det blött om rötterna – då riskerar rötterna att ruttna.

Tips: stick ner ett finger två centimeter i jorden. När det är helt torrt är det dags att vattna. Vattna Micans ovanifrån och låt vattnet rinna igenom till fatet. 

Jord

Jord och plantering

När rötterna är kompakta och det har blivit trångt i krukan är det dags för omplantering till en lite större kruka. Micans föredrar en väldränerad miljö, blomsterjord utblandad med lite perlit är en utmärkt lösning. 

Philodendron Micans skötsel
vaxtnaring ikon

Växtnäring

Ge Micans näring för gröna växter (vi föredrar organisk sådan) en gång i månaden under vår- och sommarmånader. Under höst- och vinter växer Philodendron Micans långsammare och det räcker att ge den näring varannan månad. Om din Micans har väldigt små blad eller växer ovanligt långsamt kan det vara ett tecken på att den behöver lite extra näring. Det är dock helt normalt att tillväxten avstannar något under vintern. 

luftfuktighet och temperatur

Luftfuktighet

Philodendron Micans härstamma från Karibien och Mexico som ju har ett betydligt varmare och fuktigare klimat än kalla Sverige. Vill du få din Micans på riktigt bra humör håller du således koll på att luftfuktigheten inte är för låg. Micans är dock inte allt för kräsen, har du ingen luftfuktare fungerar det utmärkt att spraya bladen. 

Hur förökar jag min Philodendron Micans? 

Micans är enkel att föröka och du gör det genom att ta en stamstickling. Kika efter små noder nedanför bladen och klipp eller skär sedan av en bit – så du får med både ett (eller flera) blad och minst en nod. Placera sedan sticklingen i vatten där den får utveckla rötter, därefter är din nya Micans redo att planteras. Bäst är det att ta sticklingar under vår eller tidig sommar. 

Är Philodendron Micans giftig? 

Ja, tyvärr är Philodendron Micans giftig och inte en växt som vare sig husdjur eller barn bör få i sig. 

Var kan jag köpa en Philodendron Micans? 

Philodendron Micans beställer du enkelt från LalaPlants här.

En philodendron micans