Katsura

Cercidiphyllum japonicum.

Katsuran är ett fantastiskt vackert prydnadsträd, eller stor buske – beroende på vem du frågar, med rötter i Japan och Kina. I Sverige är det den Japanska varianten som odlas, det är också den som är tåligast. Katsuran är härdig i zon 1-7.

Katsuran är relativt snabbväxande och blir uppemot 5-8 meter i Sverige med en bredd på 3-4 meter (i Japan kan de vilda katsurorna bli uppemot 45 meter!). Den trivs i näringsrik och fuktig jord och trivs bäst om den får stå i ett soligt eller halvskuggigt läge, gärna med lite vindskydd. 

De runda till hjärtformade bladen växlar färg från bronsrosa under våren till gröna under sommarmånaderna, och vackert gula eller rosa under hösten. 

Artikeln innehåller annonslänkar.

Skötsel av Katsura

Jord

Jord för en katsura

Katsuran bör placeras i fuktig och näringsrik jord. Den trivs inte i allt för torr eller packad jord. 

träd och buskar

Placeringsavstånd

Katsuran är vacker både som fristående träd och i grupp. Placeras den i grupp bör den dock ges plats att växa – runt 4-5 meter mellan planta. 

beskärning

Beskärning

Ingen beskärning krävs men ta bort skadade grenar.

Katsuran är ett flerstammigt buskliknande träd, men tar du bort de små skotten som växer ut på stammen kan du hålla din Katsura enstammigt. 

Övrigt

Var noga med att tillgodose Katsurans behov av vatten det första året. Därefter klarar den sig bra på egen hand även om den alltid blir glad av att få lite gödsel. 

Katsuran i höstskrud

Katsuran förgyller garanterat din trädgård under höstmånaderna med sina färgsprakande blad. Riktigt härlig höstskrud får din katsura om den är placerad i ett soligt läge i trädgården. Under hösten får de fallna bladen en härlig doft av nybakade kakor, varför katsuran ibland kallas för “pepparkaksträd”, “kakträd” eller “brödträd”. Och vem vill inte ha ett eget kakträd? 

Att köpa en katsura

Hos Wexthuset hittar du din egna Katsura för ynka 425 kr.