Övervintra perenner i kruka utomhus

Det går utmärkt att övrvintra många perenner i kruka utomhus under vintern men hos en växt i kruka är rötterna betydligt mer utsatta än för en växt planterad direkt i marken.

Innehåller annonslänkar.

Det ska också sägas att härdighetsangivelser för specifika zoner gäller för växter planterade i marken – det kan därför vara lite klurigare att avgöra huruvida en perenn i kruka kommer klara vintern. Så när kylan gör sig påmind är det viktigt att göra det så varmt och gott som möjligt för de fleråriga krukväxter du vill behålla till nästa år.

Generellt gäller att isolera växterna från vind och blåst, kalla golv och allt för mycket nederbörd. Försök isolera rötterna med värmande material så gott det går. Tänk också på vilken typ av växt det är du har – är det en citrusväxt hemmahörande i medelhavet så behöver den antagligen stå inomhus för att överleva.

Här är våra bästa tips för en lyckad övervintring för perenner i kruka…

Placering av din perenn

  • Har du tillgång till en trädgård gräver du ner din perenn som den är med kruka och allt i din trädgård, tex i din kompost.
  • Annars placerar du dina växter nära huset/lägenheten där de får skydd från vind och blåst. Ställ gärna krukorna på ett isolerande material som en frigolitskiva. Skapa en luftspalt genom att ställa den på ett par klossar.
    Har du möjlighet – låt krukorna stå under tak så inte snö samlas i krukorna.

Välj rätt kruka för att skydda din perenn

Olika material skyddar olika väl – därför är valet av kruka viktigt. Bäst isolerande effekt har frigolit/cellplast, men också trä håller värmen bra.

Terakottakrukor och glacerade krukor riskerar däremot att spricka när det blir för kallt.

En större kruka med mycket jord ger ett bättre skydd mot kylan. Också luft hjälper till att öka skyddet och ett lager lecakulor i botten av din kruka ger inte bara bra dränering men också ett bättre skydd mot kyla under vinterförvaringen.

Skydda perennens rötter – isolera krukorna med något varmt

När dina perenner ska stå kvar utomhus över vintern behöver vi i regel ge dem lite extra isolering då vi vill undvika att rötterna fryser. Det här gäller framförallt dig som bor på en plats där det blir -10 grader eller kallare under vinterhalvåret.

Svep in krukan med ett isolerande material. Det kan vara bubbelplast, juteväv, frigolit eller kokosväv. Fyll gärna ut med flera lager. Du kan med fördel också fylla på med gamla torra löv, tidningspapper annat du har till hands.

Kokosfiltmatta för vinterskydd, finns hos Wexthuset.

Du kan också ställa krukan i en kartong eller större kruka som du sedan fyller med isolerande material á bubbelplast, löv eller tidningspapper.

Ställ dina perenner i grupp nära varandra.

I vissa fall behöver du hjälpa även växten med isolerande material – du kan i så fall linda in den i filt, fiberväv, tidningar eller liknande. Undvik plast då det kan bli för tätt – växten behöver trots allt luft för att andas.

Fiberduk för övervintring av perenner i kruka
Fiberduk för att skydda växterna, finns HÄR hos Wexthuset.

Ju högre upp i landet du bor – desto mer skydd behöver växterna.

Hos Wexthuset hittar du flera bra krukskydd & isolerande mattor:

Vattna eller inte vattna under övervintringen?

Vi rekommenderar att vattna ordentligt innan du påbörjar isoleringen. Förhoppningsvis räcker det så men har du långa perioder av plusgrader under vintern kan du behöva kolla till jorden hos din perenn och känna så att den inte är helt torr. Rötterna bör inte stå blött men ska heller inte torka ut helt och hållet.

Tänk på ergonomin

Ett planteringsbord kan vara en ovärderlig hjälp när du förbereder dina krukväxter för vintervilan. Denna specialdesignade arbetsyta är perfekt för att organisera och ta hand om dina växter på ett effektivt sätt. Här kan du enkelt svepa in krukorna i isolerande material som juteväv, bubbelplast eller frigolit, och dessutom addera extra lager för ett bättre skydd. Ställ sedan krukorna i kartonger eller större behållare, som du sedan fyller med material som löv eller tidningspapper.

Planteringsbordet ger dig en praktisk och bekväm plats att utföra dessa aktiviteter, vilket gör det enklare att hålla ordning samtidigt som det gör processen mer organiserad. Ett planteringsbord lämpar sig dock framförallt till lite mindre växter, alltså de som går att flytta på utan att det är alltför besvärligt.

När våren kommer – väck din perenn ur vinterdvalan

Var inte allt för stressad med att väcka din växt till liv – vänta hellre lite för länge då det ofta kommer en kall frostnatt som riskerar att ha ihjäl din arma perenn.

Lycka till!