Hartassbräken – skötsel

Phlebodium aureum (blue star)

Svårighetsgrad: Medel 

Hartassbräken tillhör, trots att den inte liknar sina övriga släktingar, släktet ormbunksväxter och är en epifyt; en växt som i det vilda lever på andra växter. Du hittar den i tropiska områden i Nord- och Sydamerika, oftast växandes på ett träd. Något vi bör ha i åtanke när vi tittar närmare på skötseln av Hartassbräken.

Skötsel av Hartassbräken
Hartassbräken känns igen på sina blå- eller grågröna fingerlika blad och sina ludna rotstockar. En tjusig och luftrenande växt. 

Artikeln innehåller annonslänkar.

Skötsel av hartassbräken

Såhär sköter du om din kompis på bästa sätt

Hartassbräken anses generellt höra till en av de mer lättskötta krukväxterna men det finns två saker som är viktiga att tänka på.

bevattning

Vattna inte för mycket.

Hartassbräken är en tropisk växt som gillar fukt, men den vill inte stå blött! Ha i åtanke att den i det vilda växer på andra träd – inte i fuktig jord. Med det sagt så mår den heller inte bra av att helt torka ut, det är en balansgång som ibland kan vara lite klurig att få till, men den är väl värd besväret!

Ampellilja sol

Inget direkt solljus

Ge din hartassbräken mycket ljus – men inget direkt solljus. Hartassbräken bör inte placeras i ett söderfönster. Tänk på att hartassbräken i det vilda växer på träd – alltså skuggas den troligen av grenar och blad. Hartassbräken trivs därför bättre när den får stå en bit in i rummet alternativt i ett fönster utan allt för stark sol. Om hartassbräkenet själv får välja så väljer den att stå i ett norrfönster.

Skötsel av Hartassbräken
Phlebodium aureum (blue star)
bevattning

Vatten

Hartassbräken gillar fukt men vill inte stå blött. Vattna sparsamt men låt inte jorden torka ut helt. Om möjligt – vattna intill krukans kant och undvik att vattna på rotknölarna.

Tips: En bra riktlinje är att sticka ner ett finger i det översta jordlagret – när 2 cm av jorden känns torr är det dags att vattna. Vattna då igenom jorden ordentligt. 

Jord

Jord och plantering

Hartassbräken har små hartassar, håriga rhizomer (också kallat rotstock) som sticker fram ur jorden, i det vilda fäster dessa runt grenar och bark hos träd.

Den växer alltså inte i jord i det vilda och skulle du ha möjlighet att fråga din hartassbräken om hur den helst vill bli planterad så skulle svaret därför bli “i orkidéjord , tack!”. De håriga rhizomerna, som ju inte är rötter, bör heller inte täckas av jord utan tillåtas sticka upp ur den. 

Hartassbräken rötter
Rhizomer, de små hartassarna

Det om du vill ge din vän optimala förhållanden. Hartassbräken överlever generellt i vanlig blomjord med. Det du bör ha i åtanke är att hålla jorden väldränerad och du väljer med fördel en kruka som hjälper dig med det, tex en terracottakruka.  

Hartassbräken planteras om när det blir trångt i krukan, under vår och sommar. Den är dock tämligen tålig när det kommer till att ha det trångt och blir lätt stressad av att byta kruka för ofta, så plantera inte om din hartassbräken i onödan.  

vaxtnaring ikon

Växtnäring

I din skötselrutin bör bör du lägga till att ge din Hartassbräken näring en gång i månaden under vår- och sommar. Var dock försiktig med att överdosera – hälften så mycket som du skulle ge andra växter räcker gott och väl. Hartassbräken är van vid knappa förhållanden och mår dåligt av för mycket näring. Under höst och vinter ges ingen extra näring.

luftfuktighet och temperatur

Luftfuktighet

Hartassbräken är en tropisk växt som föredrar hög luftfuktighet. Den är dock tålig och anpassar sig bra också till vår torrare luft. Ställ den gärna tillsammans med andra tropiska växter – då hjälper växterna varandra med att öka luftfuktigheten i gruppen. Under vinterhalvåret, när luften i våra hem blir extra torr, rekommenderas en luftfuktare.

skadedjur på ett blad

Ohyra

Hartassbräken drabbas inte allt för ofta av ohyra så länge du håller händerna i styr och inte övervattnar den. Var också noggrann med att ta bort döda och ledsna blad regelbundet. Vita prickar på rhizomerna och bladen är helt normalt och ingenting att oroa sig över!

Var kan jag köpa en Hartassbräken?

Hartassbräken
Klicka på bilden för att komma direkt till Lalaplants som säljer Hartassbräken online.

Hartassbräken säljs i många välsorterade blomsteraffärer. Vill du köpa en online så hittar du fina exemplar hos Lalaplants.

ta en stickling

Ta stickling av Hartassbräken

Hartassbräken förökas genom delning. Gör så här:

  1. Rengör en kniv noggrant. 

  2. Skär försiktigt lös en bit av rhizomerna från var det växer ett par-tre blad.

  3. Plantera i en ny kruka med orkidéjord, låt rhizomerna sticka upp ovan jord. 

  4. Vattna igenom ordentligt. 

Är hartassbräken giftig för barn, hund eller katt? 

Nej, hartassbräkten är ogiftig och passar därför bra för den med hund, katt eller barn i hushållet. 

hartassbräken ogiftig