Insektsätande växter – allt du behöver veta

Köttätande växter kan vara lite knepiga att ta hand om. Men frukta icket – följ våra riktlinjer så kommer du att hålla dina hungriga små köttätare på bra humör.

Köttätande och insektsätande växter

Artikeln innehåller annonslänkar

Insektsätande växter, också omnämnt som köttätande växter eller karnivora växter, får majoriteten av sin näring genom att fånga och äta insekter. Det finns omkring 600 olika arter  som fångar sin mat med hjälp av lite olika metoder. De största köttätande växterna kan fånga och äta mindre däggdjur! Onekligen ett spännande inslag i plantsamlingen som dessutom hjälper dig att bli av med flugfän och andra flygande odjur. 

Insektsätande växter - Venus flugfälla

Skötsel av köttätande växter

Generella skötselråd som gäller majoriteten av de köttätande växterna.

Insektsätande växter trivs i en fuktig miljö

Insektsätande växter i det vilda växer i näringsfattiga områden, ofta på sumpmark eller direkt i vatten. Vi vill imitera det naturliga tillståndet så mycket vi kan och det gör vi genom att hålla jorden konstant fuktig – den bör aldrig torka ut men heller inte vara blöt. Krukan bör ha hål i botten och kan med fördel stå i ett fat eller en liten skål med vatten för att inte riskera uttorkning. Håll sedan koll på att fatet alltid är fyllt med lite vatten. Vattna i fatet istället för att vattna ovanifrån. 

Använd inte vatten som kommer direkt ur kranen, det innehåller i regel för mycket kalk, klorin och andra kemikalier som de karnivora växterna ogillar. Det florerar en del påståenden om att det räcker att koka kranvattnet, men det räcker sällan. Använd istället ett av följande alternativ för att vattna dina insektsätande växter:

  • Regnvatten eller smält snö
  • Destillerat vatten
  • Batterivatten
  • Osmosvatten – ett filtrerat vatten som ofta används till akvarium

I tillägg till en fuktig jord krävs en relativt hög luftfuktighet. Att investera i en luftfuktare är därför en god idé för den ambitiösa karnivora odlaren. Duscha gärna växten och dess jord regelbundet. Ett annat trick för att hålla luften fuktig är att låta växterna bo i ett akvarium med lock, men stäng inte igen det helt, luften behöver kunna cirkulera något.

Jord och plantering för köttätande växter

Köttätande växter trivs i en sur och väldränerad miljö. Eftersom de får mycket av sin energi från de insekter de äter behövs inte vår vanliga näringsrika jord som dessutom är allt för kalkrik. Du kan enkelt blanda din egen jord enligt receptet nedan.

Köttätande växt

Växte kan med fördel planteras om en gång om året, gärna på våren innan nya skott har börjat komma fram. Använd en kruka gjord av plast eller glaserad keramik. Använd inte terracottakrukor då mineraler från dessa kan komma ut i jorden. Insektsätande växter gillar att ha gott om plats för sina rötter så välj en lite större kruka – dubbelt så stor som växten är en tumregel att gå efter.

Egen jord för karnivora växter – enkelt recept

Insektsätande växter vill också sola

Insektsätande växter gillar solljus. Låt dem gärna stå i ett öst- eller västfönster. Under vintern, när soltimmarna är färre, kan du behöva hjälpa dem på traven med artificiellt ljus.  

Insektsätande växter

Har du inte tid eller lust att ordna med artificiellt ljus så får du räkna med att växten blir lite ledsen under vinterhalvåret. I regel överlever den dock det och piggnar till lagom till våren. 

Kött – mätta din hungriga växt

För att en Insektsätande växt ska må riktigt bra krävs en diet bestående av insekter. I regel gillar den levande insekter bäst så försök inte mata den med redan ihjälslagna flugor eller fläskfilé. 

Kanske har du redan ett gäng irriterande blomflugor som den kan mumsa på, men är du osäker på om din växt får i sig det den behöver kan det vara bra att stödutfodra den. Särskilt under vinteråret. Det gör du genom att fånga in en insekt och släppa lös den tillsammans med växten i ett mindre utrymme.

Låt din insektsätande växt vila sig lite under vintern

Många köttätande växter tycker om att unna sig en liten vintervila. För en del arter är det till och med livsnödvändigt. Växten kan under den här tiden framstå som riktigt ledsen, till och med död, men låt den vara – den kommer återhämta sig till sommaren igen. Växten går självmant i dvala när vädret blir kallare. Under den här tiden drar du ner något på vattningen och solljuset men sköter den i övrigt som vanligt.


Olika sorters insektsätande växter

Venus flugfälla – Dionaea muscipula

Insektsätande växter - Venus Flugfälla

The classic! När du tänker på insektsätande växter så är det kanske venus flugfälla du ser framför dig. En silkeshårväxt som lockar till sig sitt byte med sina blomsterlika blad. sluter sina käftar om sitt byte när insekten har vidrört minst två strån. Med hjälp av enzymer smälter den sedan ner insekten och tillgodogör sig näringen.

Det kan vara spännande att stoppa in ett finger och se det omslutas av en hungrig växtkäft men låt bli att luras, ett bladpar klarar bara mellan 5-10 stängningar innan de dör. 

Under sommarhalvåret kan du med fördel ställa ut din Venus flugfälla utomhus där det finns gott om mat att fånga. Venus flugfälla kräver mycket ljus och bör stå soligt, minst 4 timmars solljus om dagen men gärna mer. Under vintern behöver Venus flugfälla sin vintervila. Minst 6 veckor. Den går självmant i dvala när det blir färre soltimmar och lägre temperatur. 

Venus flugfälla har långa rötter så plantera om den i en djupare och något vidare kruka en gång om året i en jordmix gjord på en del sand (köp ren sand, använd ingenting du hittar utomhus) och en del torv. Täck det översta lagret med vitmossa. 

Oroa dig inte över att din kompis äter för lite, en insekt håller Venus flugfälla mätt länge.

Kannranka – Nepenthes spp.

Kannranka - en insektsätande växt
Kannrankan är en tjusig insektsätande klätterväxt.

Kannrankan är en klättrande växt som trivs bra i ampel. I det vilda kan kannorna bli så pass stora att de slukar möss – våra odlade kannrankor växer sig dessvärre aldrig fullt så stora.

Kannrankan lockar till sig sina byten med hjälp av ett väldoftande sekret. Berusade av nektar trillar insekten ner i “kannan” där den glatta insidan gör att insekten får svårt att fly.

Insektsätande växter - Kannranka

Den kan odlas både inom- och utomhus under sommarhalvåret – så länge den får mycket sol. Under vintern kan bladen bli något bruna, men det är normalt. Den vilar i regel 3-4 månader under sin vinterdvala. 

Kannrankan härstammar från ett tropiskt klimat så tänk på luftfuktigheten och unna den gärna en härlig dusch då och då. 

Kannrankan är lite mindre petig än andra karnivora växter när det kommer till vattnet – det är alltså helt okej att använda vanligt kranvatten. Har du tillgång till destillerat vatten eller regnvatten använder du med fördel det – det gör kannrankan extra glad.

Flugtrumpet – Sarracenia spp.

Den glupska flugtrumpeten har strutfomade, trumpetlika, blad som fungerar som fällor för insekterna. Flugtrumpeten härstammar från Nordamerika och i det vilda växer den bland vitmossor på myrar. Perfekt att pryda balkongen eller uteplatsen med. Bladtrumpeten klarar temperaturer ner till -10 grader och kan således övervintra utomhus i de sydligare delarna av vårt land. Flugtrumpeten kan bli hela 50 cm hög.