Så här välkomnar du en nyinköpt växt

Grattis, du har blivit växtförälder! Om det är första gången så känner du dig säkert lite osäker, som vilken nybliven förälder som helst. Men oroa dig inte, vi reder ut vad du ska tänka på när det är dags att välkomna en ny växt till familjen. Allt för att skapa de bästa förutsättningarna för din nya kamrat. 

Monstera Variegata

En liten checklista för nyinköpta växter

 • Kontrollera att den nyinköpta växten inte har någon synlig ohyra.
 • Om du har andra växter hemma sedan tidigare: sätt nykomlingen i karantän i 14-40 dagar.
 • Stressa inte växten i onödan. Efterlikna tidigare levnadsförhållanden och avvakta med att plantera om den tills den har hunnit bli hemmastadd.
 • Läs på om den specifika växten med fokus på vilka ljusförhållanden den trivs i, vilken jord den bör stå i, hur ofta den ska vattnas och vilken luftfuktighet den gillar.

En nyinköpt växt bör sättas i karantän

Om du sedan tidigare har växter hemma bör du börja med att sätta din nya krukväxt i karantän. Du bör hålla den avskild från övriga växter i 14-40 dagar. Det här är viktigt att göra då nya växter, om du har otur, kan bära med sig ohyra från sin förra ägare. Har du inga andra växter i hemmet sedan tidigare så blir det enklare – då slipper du det här steget.

Stressa inte nya växter i onödan

Det är mycket nytt för din nya kompis. Från att ha växt upp i ett ljuvligt växthus, med precis luftfuktighet och bevattning – anpassad för just dennas specifika behov, till att ha fraktats till din blomsteraffär och slutligen anlänt hem till dig. 

Försök därför att efterlikna de tidigare växtförhållandena så mycket som möjligt för att minimera stressen. Plantera inte om växten direkt, låt den boa in sig i krukan den kom i först, ett par dagar till någon vecka; det är nog mycket med ny luftfuktighet och ändrade ljusförhållanden till att börja med. Efter en tid i sitt nya hem är det dock en god idé att plantera om den i ny fräsch jord. Inte minst då ohyra lätt följer med i jorden.

Har du hämtat hem din växt under vintermånaderna kan det vara en god idé att låta den stå under en växtlampa – det har den med all sannolikhet gjort innan den kom hem till dig.

Läs på om din nya växt

 • Vill den nya växten vattnas ofta eller sällan?
  En av de vanligaste anledningarna till att våra krukväxter dör är faktiskt att vi vattnar dem för ofta.
 • Trivs den i solljus eller föredrar den skugga?
  Det här avgör din placering av växten.
 • Är det en tropisk växt som gillar hög luftfuktighet? 
  Då kan det vara en god idé att spraya bladen ofta och ge den en dusch då och då.
 • Vilken jord trivs den i?
  Oftast fungerar vanlig blomsterjord fint, men kaktus och suckulenter är undantag liksom insektsätande växter.