Perenner i kruka – perfekta för din balkong och altan

Perenner är fleråriga växter som kommer tillbaka år efter år. De finns i alla de former och färger; gröna, blommande, med bär, utan bär.

Vilka perenner kan man plantera i kruka?

Att plantera perenner i krukor är fullt möjligt och är ett utmärkt alternativ för dig med balkong eller altan. Perenner i krukor fungerar förstås fint också för dig med trädgård – inte minst om du, som oss, gillar att kunna möblera om bland dina växter.

Perenner i kruka

Artikeln innehåller annonslänkar.

Hur ska du plantera din perenn och vilka krukor passar bäst?

  • Välj en rejält tilltagen kruka med dräneringshål.
  • Fyll det undre lagret i krukan (ca 10 cm) med lecakulor för bättre dränering. Lecakulor är också bra då det skapar ett extra lager luft – något som ger lite extra värme under vinterförvaringen
  • Har du en perenn som blir hög – tänk på att ha en kruka med tyngd så att din tjusiga perenn inte riskerar att blåsa omkull.
  • Välj en jordtyp som passar din perenn. Urnjord eller rosjord som båda innehåller lera passar bra till de flesta perenna växter.

Övervintring – hur skyddar man bäst perenner i kruka under vintern?

Perenner i kruka får det lätt kallt om rötterna. Vi rekommenderar därför att ställa krukorna så nära ditt hus/lägenhet som möjligt, där de får lite lä. Välj också en något isolerande kruka.

Bor du lite längre norr ut i vårt avlånga land, där temperaturen går under -10 grader under vintern, bör du också packa in krukorna i ett värmande och isolerande material (fiberduk, torra löv, bubbelplast och barkflis är alla bra material för isolering). Ställ gärna krukan på en frigolitskiva för att hålla den värsta kylan borta.

Har du en trädgård kan du också plantera ut växterna i jorden där deras rötter får ett naturligt skydd alternativt gräva ner hela krukan i komposten.

Läs också: Övervintring av perenner i kruka – såhär lyckas du

Här är de perenner vi tycker gör sig allra bäst i kruka…

Astilbe – blommar länge och trivs i skugga

En riktig snygging om du frågar oss! Blommar ända in i September men är fin också utan sina blommor. Astilbe gillar inte allt för stark sol så denna perenn mår som bäst när den får det lite skuggigt. Den har stadiga stjälkar och kräver därför inget stöd. Blommorna gör sig också väldigt fina som snittblommor i bukett.

Astilbe - perenn som trivs i skugga

Det finns 20 olika sorters astilbe – höga och låga, i rött, rosa och vitt – så säkert finns en som passar dina önskemål.

Hos Wexthuset hittar du flera sorters Astilbe för hemleverans.

Kärleksört – tjusig höstperenn som tål torka och njuter av sol

Kärleksörten är en fetbladig perenn som kommer i flera färger. Blommar på sensommaren och är fin ända fram till frosten. En lättskött perenn som tål torka bra (perfekt för dig som gillar att resa och inte har möjlighet att ha full koll på allt vattnande). Gillas även av fjärilar och bin.

kärleksört - perenn i kruka
Hos Wexthuset kan du köpa den perenna Kärleksörten online.

Lavendel – en fröjd för näsan

Lavendel luktar lika ljuvligt som den är vacker. En perenn som trivs bäst när den får ha det lite soligt och torrt.

Tips: torka lavendel till vintern och lägg i små tygpåsar i byrålådan. 

Lavendel en perenn som passar i kruka och trivs i sol
Du hittar lavendelfrön hos Wexthuset.

Kryddsalvia – ätbar goding som trivs i sol

Salvian gillar att ha det varmt och soligt (ja, vem gör inte det säg!). Fungerar också bra att flytta in under vinterhalvåret så länge du ger den en sval och ljus plats i hemmet.

Både tjusig att se på såväl som god att använda som krydda.

Salvia - perenn i kruka
Köp Salvia hos Wexthuset.