Philodendron Pink Princess – Skötsel

Philodendron Pink Princess
Photography by Trinity Shi/Cube House Jungle

Artikeln innehåller annonslänkar.

Så här sköter du om den eftertraktade rosa prinsessan

Det är inte konstigt att Philodendron Pink Princess har blivit en favorit bland växtsamlare – med sin tuggummirosa varigering är den onekligen en av sitt slag. En raritet som på senare år blivit riktigt poppis, med något lägre priser som följd (tack för det!). Philodendron Pink Princess är dock fortfarande inte helt lätt att få tag på, och sticklingar med riklig rosa varigering går ofta för över tusenlappen på Tradera. Med en så pass dyr investering är det synd att slarva med skötsel – vi går därför igenom allt du behöver veta för att på bästa sätt ta hand om din din Philodendron Pink Princess. 

Om du inte har tid att läsa hela texten så har vi summerat de tre viktigaste skötselråden för att få en glad Philodendron Pink Princess här:

  • Philodendron Pink Princess mår som bäst i en luftfuktighet på minst 50%.
  • Den rosa prinsessan vill stå ljust. Undvik dock direkt solljus.
  • Plantera den i väldränerad jord. Blanda gärna två delar perlit med en del blomsterjord.

Psst.. även om den här guiden är avsedd för Philodendron Pink Princess så gäller samma riktlinjer för att sköta om en Philodendron White Princess. 

Philodendron erubescens

Philodendron Pink Princess – en klätterväxt

Philodendron betyder trädälskare (philo = älskare, dendron = träd). Och älskar träd gör många philodendrons – som ofta växer i rankor klättrandes längst trädets bark. Också Philodendron Pink Princess är en klättrande växt, som, om du inte klipper ner den, får långa rankor. Vi ser den dock sällan klättrandes då många klipper ner den – troligen en effekt av den stora efterfrågan som finns på sticklingar av Pink Princess idag. Men det kan också vara en god idé att klippa ner din Pink Princess om ljusförhållandena är sämre än de borde vara. Ju högre den blir desto större blad får den, och ju större blad desto mer näring kräver växten i form av ljus. Om du bestämmer dig för att klippa ner din Pink Princess – klipp av precis under en luftrot så har du snart en till planta. I snittet kommer så småningom nya blad bildas – inte sällan blad med mer rosa i sig! 

Följ våra råd för att få så mycket rosa som möjligt på din Philodendron Pink Princess

Tyvärr finns det inga genvägar för att få en Pink Princess att producera mer rosa varigering. Men efter att ha bollat olika metoder med andra Pink Princess-nördar och efter otaliga experiment med ljusmängd, näring, fukt, jord (you name it, we tried it) har vi summerat det vi, och andra i vår omgivning, har fått bäst resultat av.

Philodendron Pink Princess Rosa blad

Ge prinsessan nog med ljus

En Pink Princess trivs som bäst när den får massor av indirekt ljus. En stor mängd ljus tycks också generera mer rosa varigering, samt hjälpa Philodendron Pink Princess att bibehålla de rosa partier som den redan har. 

Varför är det på detta viset? Den rosa varigeringen på din kära pink princess fyller ingen egentlig funktion för växten själv, de är endast dekorativa (urtjusiga om du frågar oss). Den rosa varigeringen innehåller nämligen ingen klorofyll, det ämne som möjliggör fotosyntesen och omvandlar solljus till energi hos växter. 

Photography by Trinity Shi/Cube House Jungle

Har du då en prinsessa som lever i knappa ljusförhållanden så kan det vara så att växten kompenserar med mer klorofyll för att kunna tillgodogöra sig det lilla ljus den har tillgång till – och det betyder att den behöver mer gröna partier – och som en effekt av det kan alltså den rosa varigeringen minska. 

Andra odlare menar att mycket ljus inte nödvändigtvis leder till mer varigering men däremot gör att de varigeringar som din Philodendron Pink Princess redan har får en starkare rosa kulör. 

Men, det kan också bli för mycket av det goda

En Pink Princess ska ha vinröda eller gröna blad med rosa varigering. Börjar färgen istället bli  brunaktig med en väldigt ljus varigering, nästintill vit, så har din Pink Princess antagligen fått lite för mycket ljus. Den gillar inte att stå i direkt solljus. 

Notera dock att bruna blad i kombination med vitaktiga partier också kan vara ett tecken på för lite näring.

Ge din Philodendron Pink Princess tid

Philodendron Pink Princess

Pink Princess tycks producera mer rosa varigering ju mognare den blir. Misströsta därför inte om du har en ung planta med lite varigering – eller en planta vars senaste blad varit helt gröna – det är inte alls omöjligt att det rosa kommer med tiden. 

Helt rosa blad – vackra, men förödande för din Pink Princess

Den rosa varigeringen innehåller som sagt inget klorofyll, får din Pink Princess helt rosa blad kommer dessa därför heller inte att överleva, såvida växten i övrigt inte har många gröna/vinröda blad som kan förse det med näring. I regel är det bästa du kan göra att klippa bort det rosa bladet – då det annars lätt stjäl allt för mycket energi från övriga växten. 

Jord för en prinsessa

Philodendron Pink Princess trivs bäst i en väldränerad jord. Vi rekommenderar att du blandar en mix enligt följande

Jordmix för Philodendron Pink Princess

Har du inte perlit hemma fungerar det fint att blanda blomjorden med ett annat material som tillför luft i jorden, tex lecakulor.

Ljus

Philodendron Pink Princess vill ha mycket ljus. Men undvik direkt solljus! Under vintern kan det vara en god idé att komplettera med en växtlampa för att tillgodose prinsessans näringsbehov. 

Vatten

Känn med ett finger i jorden, eller på krukans vikt, för att avgöra när din Pink Princess behöver vatten. Vattna igenom jorden ordentligt, och låt inget överskottsvatten ligga kvar i fatet. Låt den torka ut mellan omgångarna, men låt den inte stå helt torr mer än en dag.  

Som en riktlinje kan du utgå ifrån att din Pink Princess behöver vatten en gång i veckan (något oftare under sommaren). 

Näring

Ge din Pink Princess valfri växtnäring (tex den här från Wexthuset med enbart naturliga ingredienser) en gång i veckan under sommarhalvåret, och en gång varannan vecka under övriga delen av året – förutsatt at den skjuter ut nya blad. Ser du ingen tillväxt kan du pausa näringen ett tag. 

Skötselråd Philodendron Pink Princess

Ohyra

Philodendron Pink Princess är tack och lov inte en växt som drar till sig ohyra. Var dock vaksam så inte andra växter i närhet drabbas av ohyra – då kan även din Pink Princess bli angripen. 

Var kan jag köpa en Philodendron Pink Princess?

Pink Princess är inte helt lätt att få tag på, du springer tyvärr sällan på den i din vanliga blomsteraffär. Bäst är därför att hålla koll på Shpock och Tradera där sticklingar läggs ut regelbundet. Bor du i Stockholm hittar du ibland de rosa prinsessorna hos Blomsterringen och Åkersberga Växtförsäljning. Håll också utkik på Brändmarks som får in Pink Princesses då och då, de skickar dessutom sina växter över hela landet (och enligt vår erfarenhet har de en utmärkt support och packar sina växter mycket väl.)